Sistem de tevi PEXGOL

Produse - Instalatii Termice: Sisteme teava in teava

PROMOTIE 2015!!!
   


Ce este sistemul PEXGOL?              


SISTEMUL PEXGOL are ca element principal teava produsa in Israel si face parte din categoria sistemelor de tipul teava-in-teava, pipe-in-pipe, ce elimina total montajul aparent al conductelor de incalzire, de la centrala termica pina la radiatoare si obiecte sanitare. Pentru imbinarea tevilor din polietilena reticulata se utilizeaza fitinguri metalice in urmatoarea gama : coturi, dopuri, mufe, nipluri, teuri, adaptoare de flansa, racord tip "sa", distribuitoare. Calitatea deosebita a materialelor folosite, precum si modalitatea simpla de eliminare a defectelor, au facut ca PEXGOL sa fie unul dintre cele mai folosite sisteme de incalzire din lume.

Ales pentru a defini o familie de tevi, PEXGOL reprezinta un brand international, rezultat din alaturarea denumirii produsului, tevi de tip PEX, si primele litere din numele producatorului GOLan Plastic Products.

Tevile din polietilena reticulata sunt realizate prin procedeul de extrudare si sunt utilizate pentru echiparea instalatiilor cu apa potabila, rece si calda, de incalzire, aer comprimat si aer conditionat. Datorita rezistentei deosebite la actiunea substantelor abrazive si corozive teava de tip Pe-x este ideala pentru utilizarea in industria chimica si petroliera.

Se produc tevi din polietilena reticulata de urmatoarele tipuri :

  • pentru Pn 10 bar, SDR 16,2 (S 7,6) cu Dn 63-500 mm
  • pentru Pn 12 bar, SDR 13,6 (S 6,5) cu Dn 63-450 mm
  • pentru Pn 15 bar, SDR 11 (S 5) cu Dn 25-355 mm
  • pentru Pn 24 bar, SDR 7,4 (S 3,2) cu Dn 12-225 mm

Tevile PEXGOL sunt fabricate dintr-un tip special de polietilena – HMW-HDPE, o polietilena cu densitate mare (HDPE) si cu o greutate moleculara foarte mare (HMW). In timpul procesului de productie, materialul brut este prelucrat la temperaturi si presiuni foarte mari, in prezenta unui catalizator special. Se realizeaza astfel o legatura / transpunere in cruce, incasabila, intre moleculele adiacente, lungi, ale polietilenei. Ca rezultat al reticularii, se formeaza o retea tridimensionala, formata dintr-o succesiune de legaturi ce contin un atom de carbon si doi atomi de hidrogen, iar teava poate fi considerata o singura molecula enorma.

Teava de protectie este din pex-b gofrat. Diametrul tevii de protectie este cu 2 diametre standard mai mare decit cel al tevii interioare ( ex: teava de 16 mm cu protectie de 25 mm, cea de 20 mm cu 32 mm, s.a.m.d). (foto tronson teava pip)

Teava de protectie poate avea diferite culori : rosu, albastru, gri, albastru deschis. Teava interioara poate fi alba, rosie, albastra, gri. Culoarea neagra, atit pentru teava interioara, cit si pentru cea exterioara, semnifica faptul ca sunt tratate impotriva razelor ultraviolete si pot fi folosite in spatii deschise. La cerere, teava interioara poate fi tratata cu bariera de oxigen.

Cum functioneaza?
Sistemele clasice de incalzire interioara sunt de tipul telescopic, cu o conducta de diametru mare care pleaca de la sursa de caldura, si, pe masura ce alimenteaza un anumit numar de radiatoare, isi reduce treptat, diametrul. In mod normal, acest tip de incalzire este montat aparent, pe perete, cu efecte negative, atit din punct de vedere estetic, cit si asupra spatiului incaperilor. In cazul in care apare o avarie pe traseul de incalzire tot sistemul este afectat, putind merge pina la oprirea totala.
Sistemul PEXGOL elimina aceste inconveniente. De la sursa de caldura se ajunge intr-un distribuitor general, de unde se alimenteaza individual fiecare radiator. Practic, fiecare radiator are o singura conducta de tur si una de retur, independent de celelalte radiatoare.In acest mod instalatia de incalzire se transforma intr-un sistem radial. Schematic, structura seamana cu un paianjen, in care capul este sursa de caldura, corpul, distribuitorul general, picioarele reprezinta traseele de incalzire, iar capetele picioarelor, radiatoarele din imobil.

Conductele de tur si de retur se pozeaza pe planseu sau se "ingroapa" in perete, inainte de a turna sapa de nivelare sau de a efectua finisajele interioare.

Sistemul este indentic in cazul instalatiilor de apa calda si apa rece.

Cum sunt inlaturate avariile?
Noutatea absoluta a sistemului PEXGOL, promovat de noi, consta in timpul extrem de scurt de inlocuire a tevilor avariate – 10-15 minute – fara spargerea placilor de faianta sau gresie, a parchetului sau a oricarui alt tip de pardoseala. Aceasta usurinta in inlocuirea tevilor avariate este generata de faptul ca:
1. exista o libertate de miscare a tevii interioare, care este cu 2 diametre standard mai mica decit tubul de protectie.
2. datorita structurii tridimensionale, teava de PEXGOL imbina elasticitatea deosebita cu rezistenta mecanica la tractiune, astfel incit eventualele fisuri sunt izolate.
3. piesa de legatura, esentiala in astfel de operatiuni, are grad total de libertate, ce ii permite sa se miste in orice directie.