Incalzire in Pardoseala

Incalzire in pardoseala - Produse - Instalatii Termice

De ce incalzire prin pardoseala –DANGULV?

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi instalate in orice tip de podea, oferind confort caselor dumneavoastra (bucatarie, baie, hol, camere de zi, dormitoare), cladirilor publice (scoli, gradinite, sali de sport, camine de batrini, banci, birouri, biserici, supermagazine, restaurante), cladirilor industriale (hale de depozitare, hale de productie), pana la constructii de drumuri si poduri la incalzirea pentru topirea zapezii si a ghetii de pe suprafete deschise cum ar fi: zone de acces la garaje, trepte exterioare, parcari, piste de rulaj pe aeroporturi, piste de decolare si aterizare, poduri, terenuri de sport, stadioane.
Sistemul de incalzire in pardoseala se poate utiliza atat pentru cladiri si imobile noi cat si pentru cele in stadiu de renovare, in acest ultim caz sistemul de incalzire in pardoseala putandu-se monta chiar peste pardoseala veche.
Sistemele de incalzire in pardoseala asigura confortul maxim printr-o distributie optima a temperaturii pe verticala, si posibilitatea de control si programare exacta a climatului interior. Folosit ca sursa totala de incalzire, sistemul de incalzire in pardoseala va asigura tot necesarul de caldura al spatiului de incalzit, cu conditia unei izolari corespunzatoare a peretilor exteriori.

La sistemele de incalzire in pardoseala, prin asigurarea temperaturii uniforme pe toata suprafata pardoselii se obtine un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire cu radiatoare si totodata o economie in functionare de pana la 30% prin controlul temperaturii de la nivelul pardoselii si a celei de ambient cu ajutorul termostatelor inteligente. Prin sistemul de incalzire in pardoseala se obtin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului si 20 grade la nivelul tavanului; rezulta de aici un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incalzire cu radiatoare . NU ANTRENEAZA PARTICOLE DE PRAF

Date tehnice
Situatia ideala


In situatia ideala, temperatura la nivelul capului este de apx. 18°C, iar la nivelul picioarelor de apx. 22°C. In aceasta situatie, corpul uman se simte cel mai bine si datorita repartizarii uniforme a temperaturii pe inaltime nu se produc curenti de aer, care sa antreneze praful din incapere.

Incalzirea in pardoseala
Se apropie cel mai bine de situatia ideala, temperatura la care este capul este aproximativ egala cu temperatura la care sunt situate picioarele.
Nu se creeaza curenti de aer care sa anteneze praful in incapere. Caldura este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.

Incalzirea in calorifere
Este o situatie extrem de nefavorabila, temperatura de la nivelul capului este mult mai mare decat temperatura ca care sunt situate picioarele. Datorita faptului ca incalzirea se face punctual, se creeaza curenti de aer in incapere, care anteneza miscarea praful, iar caldura nu este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.
Temperatura incaperii conf DIN 4701:

  • camere de locuit si odihna 20°C
  • camere de baie 24°C


Valori indicate in normativul ASR:

  • activitate sezand 19°C
  • activitate in picioare 17°C
  • birou 20°C
  • baie 24°C


Conform DIN 1946 temperatura max. a incaperii nu trebuie sa depaseasca 26°C.

Suprafata de incalzirea pardoselei reprezinta si suprafata de contact cu corpul uman. Din motive medicale si psihologice nu trebuie depasite unele limite maxime de temperatura:

  • incaperi de lucru sau alte incaperi care se lucreaza cu precadere in picioare
  • birouri si incaperi de locuit
  • coridoare, spatii de trecere
  • bai, saune si hale pentru bazine de inot

Avantajele utilizarii incalzirii in pardoseala
Argumentele pro sunt nenumarate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de sistem:
- siguranta 100%;
- distributie ideala a temperaturii;
- podeaua se pastreaza mereu la o temperatura confortabila;
- aspect estetic dand posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului si siguranta in exploatare datorita faptului ca elementele incalzitoare se afla sub pardoseala, turnate in sapa sau imediat sub parchet
- temperatura nu creste excesiv la tavan, se reduce consumul inutil de energie;
- ecologice;
- nu creeaza probleme persoanelor alergice;
- nu necesita intretinere sau consumabile;
- silentiozitate in functionare;
- temperatura se poate regla in fiecare incapere prin intermediul termostatului aferent incaperii;
- fiabilitate ridicata datorata functionarii la temperaturi mici (agentul termic care circula prin conducte, armaturi si echipamente are o temperatura de pana la 35-40°C)
- disparitia condensului de pe pereti;
- rezistenta foarte buna la coroziune si abraziune;
- rugozitate foarte mica, nu apar depuneri si totodata pierderile de presiune sunt mici;
- Se pot utiliza urmatorii furnizori de energie termica:
- centrale termice de orice tip (economie de energie 35-40%);
- pompe de caldura tip aer-apa, apa-apa , sol-apa (nu necesita alimentare cu gaz metan, asigura economie in plus de 50-70%)
- panouri solare cu vid pentru aport la incalzire pana la 50%
-centrale electrice
-centrale pe combustibil solid(peletti,lemne,etc)

 Incalzirea prin pardoseala; planificare si executie
 Sistemul de incalzire in pardoseala este unul inertial si de aceea necesita asocierea lui cu o automatizare performanta pentru un control strict pe fiecare bucla in parte.
Incalzirea prin pardoseala, numita inca "Pardosea radianta", realizeaza transferul termic preponderent prin radiatie termica. Radiatia termica este un fenomen de transfer al energiei termice prin unde electromagnetice, care transporta o anumita cantitate de energie termica, absorbita de corpurile intalnite in cale.

Pentru realizarea incalzirii in pardoseala este necesara o planificare si o executie riguroasa, chiar si conceptul cladirii in care va fi montat sistemul difera fata de cel pentru cladirile unde se va realiza un simplu sistem cu corpuri statice de incalzire.
Este recomandat a se apela la un proiectant in domeniul instalatiilor care sa realizeze un proiect dupa care instalatorul sa execute pe santier usor, corect si cat mai ieftin un sistem cu o eficienta maxima.
In principal, in planificarea pardoselilor radiante un pas important este calculul cat mai exact al necesarului de caldura, pentru a nu se supradimensiona sistemul, ceea ce ar duce la costuri suplimentare inutile.
In continuare, printr-un calcul se determina in functie de finisajul pardoselii si a necesarului de caldura al incaperii respective pasul de amplasare al tevilor si numarul circuitelor, la care se tine seama de faptul ca lungimea unui circuit trebuie sa fie de cel mult 1sn.
Cunoscand pasul si numarul de circuite se poate alege un distribuitor care se va amplasa pe cat posibil in centrul de "greutate" al zonelor de circuite. Sistemul este mai usor de echilibrat din punct de vedere hidraulic, daca toate circuitele sunt pe cat posibil apropiate ca lungime.
Etapele care trebuie respectate in vederea realizarii practice a acestui sistem sunt urmatoarele:
Curatarea planseelor pe care se va monta incalzirea prin pardoseala, in scopul eliminarii tuturor asperitatilor;
Montarea in lungul tuturor peretilor a benzii de dilatatie perimetrala, care are rolul de a prelua dilatatiile inspre pereti ale sapei, care urmeaza a fi turnata;
Montarea izolatiei termice pe planseele unde va fi incalzire prin pardoseala;
Izolatia termica va fi din poilistiren extrudat de min 3 cm/29;30 kg/mc la parter,etaj;
Acoperirea termoizolatiei cu o folie de polietilena, care are rolul unei bariere de vapori si totodata protejeaza izolatia termica;
Montarea sinelor si/sau a unei plase de sirma pentru fixarea tevilor;
Montarea circuitelor din pex cu strat EVOH(bariera de oxygen) si legarea acestora la D-C;
Turnarea sapei. Grosimea sapei va fi de min.4 cm. Un rol important in aceasta etapa il constituie introducerea in mixajul sapei a unui aditiv de elasticizare
Montarea pe sapa a finisajului dorit, gresie etc------ se exclude montajul parchetului de orice fel ,pe sapa!!

 

Parchetul se va monta in felul urmator:
Se monteaza izolatia din polistiren extrudat de minim 3 mm
Se fac , canale ptr introducerea tabliilor din compozit de aluminiu ptr odifuzie termica egala pe intreaga suprafata a parchetului(nu necesita parchet special)
Se monteaza o folie de protectie din polistiren extrudat cu orificii ptr a permite circulatia aerului si care are si rol antifonic.
Se aseaza teava pex in canalul tabliilor si se cupleaza la d-c
Se monteaza parchetul

La alegerea materialelor care vor fi folosite la realizarea pardoselii radiante trebuie sa fim foarte exigenti, deoarece acestea, dupa ce sunt ingropate in sapa/sub parchet, trebuie sa reziste o perioada lunga solicitarilor expuse.


INCALZIREA IN PARDOSEALA – PUNEREA IN FUNCTIUNE

FOARTE IMPORTANT – Nu incepeti operatiunea de punere in functiune inainte de maturarea completa a sapei de beton, adica nu inainte de 21de zile de la turnarea sapei. Pina acum, adica pe toata perioada de turnare, priza si intarire a betonului de sapa, instalatia a ramas plina cu apa si mentinuta la presiunea retelei de alimentare cu apa.
ATENTIE – Nerespectarea acestor reguli poate conduce la serioase deteriorari ale pardoselii (fisuri, denivelari, etc.)

PASUL 1 – Porniti instalatia si reglati temperatura pe tur la 25 grade Celsius, operand asupra instalatiei de automatizare si verificaind pe termometrele din cofretele de distributie. Se regleaza robinetul termostatat la 25 grade Celsius
PASUL 2 – Mentineti instalatia in functiune, la aceasta temperatura, timp de trei zile, fara oprire.
PASUL 3 – Incepeti sa cresteti treptat temperatura de tur astfel incit dupa alte trei zile sa ajungeti la valoarea nominala stabilita pentru functionarea in regim normal – 45 grade Celsius. Se regleaza robinetul termostatat la 45 grade Celsius.
PASUL 4 – Mentineti instalatia in functionare continua inca patru zile la temperatura nominala.
ASADAR – punerea in functiune a unei instalatii de incalzire prin pardoseala este o operatiune care dureaza nu mai putin de 10 zile !

Dupa acesti patru pasi se poate considera instalatia pusa in functiune. De acum inainte, se poate trece la executarea finisajului pardoselii (gresie, mocheta) iar instalatia de incalzire se poate exploata in conditiile normale de functionare.


 
COMPONENTA Automatizare
- distribuitoare inox(tur+retur),tratate epoxidic la interior.
- electrovane variabile - cu inchidere si deschidere progresiva (electrovanele variabile incep sa inchida bucla cu trei minute inainte de a ajunge la temperatura ceruta de termostat pt a nu crea socuri(cap de berbec) in bucla si in instalatie
- fluxometre/debitmetre cu actionare manuala(se regleaza o singura data la PIF)
- pompa cu turatie variabila si lagare ceramice(nu din plastic) - care isi mareste sau isi micsoreaza turatia in fct de nr de bucle care sunt deschise la un moment dat
- robinet termostat cu termostat detasat
- master control (unitate centrala de comanda)
- termostate de ambient WIRELESS – nu interfereaza cu nici un aparat electric sau electronic
- antenna
- shunt de amestec
- dopuri
- aerisitoare
- robineti golire
-conectori adaptori ptr diferite diametre